Vyber si pozici Potkejme se
Zůstaň v kontaktu

Jaká je práce koncipienta?

Kolektiv koncipientů GT Legal sepsal s přísnou otevřeností a pořádnou dávkou nadsázky, jak vypadají první roky práce koncipienta.

Kancelářská – Nic naplat, nebudeme si nalhávat, že při téhle práci se na čerstvý vzduch dostanete minimálně. Snad jen tehdy, když zrovna potřebujete stihnout za deset minut zavíračku na Městském soudě a odevzdat změnový návrh do rejstříku, který měl být podaný už minulý týden. Pak to ovšem máte i s kondičním během.

Operativní – Musíte se naučit bleskově měnit priority, a přizpůsobit se stylu zadávání práce. Advokát je zkrátka lehká dívka svého klienta, no a vy jste lehkou dívkou svého advokáta…

Noční – Součástí inzerátů lákajících nové koncipienty bývá i věta Pracovní doba se u nás dodržuje. Pro koncipienta jde pomalu o benefit na úrovni stravenek nebo parkování pro kola. Bohužel i v takto humánních kancelářích se občas stává, že koncipienti odjíždějí domů posledním metrem.

Cynická – Je to smutné, ale jednou z největších deviz koncipienta je jistá morální flexibilita. Cílem vaší práce je zájem klienta, nikoli světový mír. Blaze tomu, kdo to dokáže spojit.

Intuitivní - Intuice je pro koncipienta velice důležitá. Pomůže mu proplout jak právními předpisy, tak mezi partnery a advokáty a v neposlední řadě také zachovat si tvář před klientem, který (Bože chraň!) má nějaký dotaz. To je pak nutné nahodit způsobilý výraz a vytáhnout z paty odpověď, která klienta uspokojí, aniž by nadělala větší škodu.

Pokus-omyl – Co je na téhle práci pozitivní, a proč vlastně tahle pozice existuje, je prostor pro dělání chyb. „Jste koncipient? Počítáme s tím, že práci po vás budeme muset opravit a bude vám trvat třikrát déle než zkušenému advokátovi.“ Není nutné dodávat, že by to měli rychleji a lépe, kdyby si to udělali sami…

Institucionalizovaná - Koncipientem se může stát pouze vystudovaný právník se složenými státnicemi. Je pak zapsán v České advokátní komoře a po třech letech intenzivní praxe a školení skládá advokátní zkoušky. Ne každý ale dojde až tam. Mnozí naznají, že tenhle druh a míra stresu není pro ně, a zamíří do státní správy.

Empirická - Ve škole se člověk naučí hodně, někdy se zdá, že až moc, když to má pak všechno zreprodukovat u státnic. V praxi ale zjistí, že si odnesl jen jakési povědomí o vybraném oboru a to pravé ho čeká teprve teď. Každý nový případ je výzva, mnohdy s až investigativním prvkem. Samozřejmostí je objevování Ameriky, každý den.

Nadějeplná – Jedna kolegyně advokátka říká, že první dva roky koncipientury byly čiré utrpení a lámat se to začalo až rok třetí. Takže naděje existuje, jen tomu věřit!

Top – Nemůže snad být lepší právní práce pro někoho, kdo se chce učit nové věci a prohlubovat znalosti v oboru, který vystudoval a miluje ho. Pokud navíc narazíte na skvělé kolegy, jako my tady v GT, jde o naprosto top job????

Kolektiv koncipientů GT Legal

Web tymjenejvic.cz říká:
This is a warning message.