Vyber si pozici Potkejme se
Zůstaň v kontaktu

Jak se účetní loučí s papírem

Účetnictví – záležitost, která, když není dělaná pořádně, táhne podnikatele ke dnu. Když je naopak precizní a strategická, k výšinám. Pokud chcete být v tomto řemeslu ve 20 letech 21. století na špičce, bez digitálních vychytávek to nepůjde. Účetní inovátory najdeme samozřejmě i v Grant Thornton – například Petera Burnuse v sedmém patře.

Jak vidíte na fotografii níže, díky poctivé digitalizaci ukazuje téměř prázdnou skříň na faktury. Poslední šanony mají na rubovém popisku rok 2020. Nicméně, jak dodává s úsměvem, skříně mají smysl i jako prázdné nádoby a zbavit se jich neplánuje. Zútulňují totiž velký open space.

3.jpg (199 KB)

Alternativní využití kancelářského nábytku však není gró našeho dnešního povídání s Peterem. Energický vedoucí oddělení finančního účetnictví s živelnou gestikulací vysvětluje, že v Grant Thornton má pod taktovkou program automatizace a digitalizace účetnictví. Hned na úvod popisuje, jak bezpapírový systém, který rozjel s několika svými kolegy již před dvěma lety, a který byl výrazně popohnán covidovou krizí, vnáší do jeho řemesla nový způsob fungování ve finančním trojúhelníku klient, faktura, účetní. „Všichni si tím ulehčujeme život, papírový svět je minulostí,“ pronáší Peter s jistotou ostříleného vizionáře.

5.jpg (447 KB)

Důsledkem nasazení platformy Wflow, která díky umělé inteligenci automaticky těží data z faktur, nejsou ale jen prázdné skříně a méně stromů pokácených na papír. Vemte v potaz i to, kolik času vám ušetří, že v takovýchto dříve přeplněných archivech nemusíte nic fyzicky hledat. Procházení, byť sebeobsáhlejší online databáze je díky volitelným parametrům vyhledávání o poznání efektivnější. Jak říká sám Peter: „Šetříme čas. Pokud daňař, my nebo klient potřebuje nějaký dokument, dostane přihlašovací údaje a okamžitě si najde, co potřebuje.“ Nyní, díky pouhým pár klikům dokážete procházet tisíce faktur najednou a vytahovat z nich čísla, která zrovna potřebujete.

Když už zmiňujeme čísla, ani jejich nekonečné přepisování se již nekoná. Moderní systémy umí z papíru i číst a potřebné údaje automaticky přepisovat. Co to znamená? Účetní nově není zavalen repetitivní robotickou prací a může se více soustředit na strategické úvahy o tom, jak klientovi co nejvíce pomoci k optimálnímu fungování jeho byznysu.

2.jpg (380 KB)

A jak se na to tváří klienti? Peter popisuje, že začátky, obzvláště u technicky méně orientovaných klientů, mají své porodní bolesti. Ty se ovšem dají dobře překonat trpělivým vysvětlováním v kombinaci s trváním si na neustupování z cesty progresivního přístupu. Ve výsledku 95 % klientů tento systém již využívá. A není to jen o již popsané jednoduchosti. Důležitá je také i mnohem vyšší bezpečnost.

Pokud se bavíme o posunu ve fungování, popisuje to Peter následovně: „Interně jsme dokázali něco, co by se dalo přirovnat jízdě v autě a nyní je potřeba už jen klientům ukázat, že je to rychlejší než jízda na kole.“

1.jpg (328 KB)

Na závěr, aby ještě více dostál svým slovům, nás vede do své kanceláře. Tu sdílí s dalším Burnusem – nejedná se o náhodu, ale o Peterova bratra. Chce nás na vlastní oči přesvědčit, že kromě notebooku, dvou monitorů a šálku na kafe s logem letenského fotbalového týmu se na jeho stole žádné papíry nenacházejí. Se vzpomínkou na poslední, už celkem dávný titul Sparty, se loučíme a přejeme Peterovi s jeho digitální misí mnoho zdaru!

Web tymjenejvic.cz říká:
This is a warning message.