Vyber si pozici Potkejme se
Zůstaň v kontaktu
  • Úvod
  • Články
  • Tipy na krátké i dlouhé vycházky v okolí Prahy

Tipy na krátké i dlouhé vycházky v okolí Prahy

Léto přímo vybízí k výletování a relaxaci v přírodě. Dali jsme pro vás dohromady několik tipů, kam vyrazit v okolí Prahy na procházky.

Svatojánské proudy

Pod přehradou Slapy teče Vltava stále v původním korytu plném meandrů. Dnes už Svatojánské proudy netrápí svou záludností voraře, neboť tok reguluje hráz ve Štěchovicích, ale i tak půjdeme pozoruhodnou krajinou. Vltava tu teče téměř kaňonem, na jehož vrcholcích se nacházejí skaliska. V nich najdeme třeba slavnou vyhlídku Máj. Chodníček přímo po levém břehu řeky vede pořád v blízkosti vody, ale nachází se na něm i třeba vytesaný tunel do skály. Začít můžeme třeba ve Štěchovicích. Z nich podél přehrady a následně podél řeky dojedeme do Třebenic (7,5 km). Cesta je pomalejší, protože stezka neustále mírně stoupá a klesá, navíc její povrch tvoří často kameny a kořeny. Zpátky to můžeme vzít po modré značce přes rozcestí Kolna (5,5 km). Budeme křížit vůbec první trasu, kterou kdy vyznačil Klub českých turistů v roce 1889. Mimochodem se na cedulích tenkrát vzdálenost udávala v krocích. Výlet měří 13 kilometrů a počítejte tak se 4 hodinami chůze pohodovým tempem.
svatojanske-proudy-nahled.jpg (120 KB)

Okolí lomu Amerika

Nejatraktivnější část Českého krasu leží kolem „českého Grand Canyonu“, jak se přezdívá lomu Amerika. V jeho okolí se nachází spoustu zajímavých cílů, kam vedou turistické stezky. Doporučujeme vyrazit z obce Mořina, nebo Bubovice. Z Mořiny je to k samotné Velké Americe jen kousek a žlutá trasa vede po severním okraji lomu. Rozhodně to není všechno. Po obejití Velké Ameriky následuje lom Mexiko a o něco později Malá Amerika. Poté můžete vzít žlutou trasu a pokračovat přes Karlštejn k louce s podmanivým výhledem na tento ikonický hrad. Císařská louka rozhodně stojí za návštěvu a fotku. Z Bubovic můžete vyrazit taktéž k lomům s Velkou Amerikou v čele, ale vyplatí se jít i na západ. Červená turistická značka nás dovede na krásnou vyhlídku nad Svatým Janem pod Skalou.
1809jj-cesky-kras-amerika-karlstejn-385-scaled.jpg (1.44 MB)

Údolí Šembery

Říčka Šembera pramení na výšině poblíž Jevan ve výšce kolem 450 m.n.m. Končí u Sadské, kde se ve výšce 180 metrů vlévá do Výrovky. Voda poté pokračuje už jen pár kilometrů a končí v Labi. Říčka má tak velký spád a severně od Českého Brodu vytváří krásné údolí plné skalek. Právě na tzv. ostrožně vzniklo už v době bronzové hradiště. Místo pak využili už v 6. století přicházející Slované, kteří zahradili jedinou snadno přístupnou cestu od severu a vytvořili tam tak jedno z jejich prvních hradišť v Česku. Dnes se k hradišti pohodlně dostaneme dle následujícího itineráře: Zaparkujeme na plácku u přístřešku Na Šembeře, jenž leží na silničce mezi Vrátkovem a Kostelcem nad Černými lesy. Poté vystoupáme nejdříve kolem krásného koryta řeky, kde nabydeme pocitu, že se procházíme po Šumavě a ne pár kilometrů od Prahy. Následně se ostře odbočí doleva a po pár set metrech dojdeme na návrší. Nemusíme se ale hned vracet dolů. Červená stezka vede k osamocenému kostelu sv. Martina. Pozdně gotická stavba byla barokně upravena, a tak má originální vzhled. Zpátky to můžeme vzít mírně z kopce po zelené značce. Trasa měří 7 kilometrů a pohodlně se dá stihnout do dvou hodin.
2019-doubravcice-udoli-sembery-kveten-8-josef-jenicek.jpg (163 KB)

Na zajímavou procházku se můžete vydat taky přímo z našeho Grant Thornton sídla na Pankráci. Některé lokality možná znáte, ale třeba nevíte, co všechno zajímavého ukrývají. Pojďme se projít po Vyšehradu, Kavčích horách a Kunratickým lesem.

Vyšehrad

Vyšehradské hradby jsou ideálním místem, kde se povzneseme nad ruch velkoměsta. Trasa nabízí krásné panorama Prahy, klid a neopakovatelnou atmosféru. Okruh po hradbách měří přesně 1,6 kilometru a využívají ho kromě turistů i běžci. Oproti cyklostezce, která se nachází pod hradem u Vltavy je tady ale výrazně klidněji. Při procházce můžeme minout románskou rotundu sv. Martina, kostel sv. Petra a Pavla, nebo hřbitov Slavín. Pro zastávku můžete zvolit Vyšehradský park, který je ideálním místem pro piknik. Trasa není úplná rovinka, hradby se na pahorku vlní, ale odměnou jsou krásné výhledy na celou Prahu.
da34895e-6570-4a17-bc71-c803d5ccb2ca.jpg (332 KB)

Podolský profil a Kavčí hory

Za komplexem České televize se nachází pozoruhodné návrší. Louka, jejíž jednu polovinu zabírají fotbalová hřiště, strmě padá k Vltavě. Za výšlap stojí hlavně vyhlídka na plavecký bazén v Podolí, který je šikovně zasazen do bývalého lomu. Nad ním se tyčí Podolský profil, což je skalnatý svah, v němž se našly zkameněliny trilobitů, ramenonožců a mlžů. Pozoruhodná je i zdejší květena. Rozhodně nemusíte poté klesat k řece. Cesta mezi ulicemi Nad Cementárnou a Nad Pekařkou vede šikovně po vrcholu kopce.
pohled-na-podolsky-profil-s-bazenem.png (3.88 MB)

Krčský/Kunratický les (doporučený okruh 8,8 km za 2 hod)

Na závěr jeden poctivý okruh. Vycházka Krčským, nebo Kunratickým lesem (obyvatelé Prahy mu tak říkají v závislosti na tom, v jaké čtvrti žijí) měří 8,8 kilometru, a tak zabere dobré dvě hodiny. Na Pankráci sedněme na metro a popojeďme tři zastávky na Roztyly. Cesta trvá jen 6 minut. Zastávka Roztyly leží přímo na okraji jednoho z největších pražských parků. Slovo les ale v sobě nemá náhodou, protože svým charakterem ho skutečně připomíná.

U stanice metra Roztyly začíná modrá turistická značka, která nás po zpevněných cestách dovede až k zřícenině Nový Hrádek, který si nechal jako své prázdninové sídlo vybudovat Václav IV. Tento český král na tomto hradě i zemřel. Následuje prudký sestup do údolí Kunratického potoka, podle něhož vede pohodlná šotolinová cesta. Čtyři kilometry podél Thomayerovy nemocnice k rybníku Labuť zdoláme bez větších potíží. Na závěr půjdeme po žluté turistické značce, která zdolává stoupání na Roztyly po zpevněných cestách. K této vycházce nepotřebujeme žádnou speciální výbavu. Jediným náročnějším úsekem je sestup z Nového Hrádku. Můžeme tak strávit příjemný čas v lese bez toho, aniž bychom museli z centra města zdlouhavě cestovat.
17-05-03-kunraticky-les-122.jpg (909 KB)

Použité zdroje obrázků:
hotelove.cz/svatojanske-proudy/
berounsko.net/turisticke-cile/lom-velka-amerika/
cestyapamatky.cz
https://toulkykrajinou.cz/vyhlidkove-misto-podolsky-profil/
http://www.praha-priroda.cz/lesy/kunraticky-les/

Web tymjenejvic.cz říká:
This is a warning message.