Vyber si pozici Potkejme se
Zůstaň v kontaktu

Jeden den s... ajťákem

Co všechno potká tým IT Grant Thornton během dne? Jakým nástrahám musí čelit? A kdo jsou jejich plyšoví kolegové? Zjistěte více detailů v krátkém reportážním okénku.

O našich odbornících píšeme často, kdo jsou ale naši (opravdu naši) každodenní odborníci a hrdinové, díky kterým mohou dělat naši specialisté svou práci opravdu dobře a nerušeně? Navštívili jsme proto střed našeho grant thornton technologického vesmíru – IT oddělení.

1-david.jpg (43 KB)

Seznamte se

Na naše všetečné dotazy odpovídal IT manažer David Pilnáček.

Práci hard IT boys podle něj nejlépe vystihuje heslo: „Když všechno funguje, tak o nás uživatelé neví. Ale pak si zase lidi myslí, že nic neděláme...”, dodává s úsměvem.

Spolu s dalšími třemi kolegy obývá David kancelář v osmém patře našeho pankráckého sídla Parkview. Nejsou to ale jen 4 muži, kteří pomáhají uživatelům řešit jejich soft i hardware problémy. S často náročnou prací pomáhá i zdejší plyšový konzultant, který má ještě kolegu medvěda a jednorožce.

2-medved-mensi.jpg (21 KB)

Šikovní zaměstnanci

Že mají někdy ajťáci z dotazů uživatelů nad hlavou svatozář? Nebojte, u nás ve firmě to neplatí! Podle Davida je prý právě vyšší level IT znalostí zaměstnanců jednou z výhod práce v GT.

3-david-svatozar.jpg (36 KB)

Cihlopolice

Kdo už se u nás někdy na Pankráci byl podívat, možná si všiml (nebo všimne) těchto stylových „cihlopolic". Někdo si může říct: „Dobrý nápad, to vypadá zajímavě, možná si něco takového pořídím domů...” Tak v tom případě pozor na wifi! David nám prozradil, že jsou tyhle cihly přímo požíračem signálu. IT tým ho kvůli tomu musel na patře posilovat.

4-cihly-mensi.jpg (63 KB)

IT Crowd

Kolem ajťáků koluje spousta mýtů. Že jsou hodně introvertní, sport spíš neradi, nevyhledávají společnost.

Zeptali jsme se našeho IT guru Petra Vokála, jestli se tyhle předsudky snaží vyvracet. „Vyvracet? Já se je snažím podporovat, abych měl v životě nějakou jistotu. IT Crowd není seriál, ale dokument.”

5-herr-vokal-mensi.jpg (36 KB)

Jako v Inception

U kinematografie ještě chvilku zůstaneme. Těm, kteří shlédli film Inception, se tato „hračka“ může zdát povědomá. Říká se, že dokud nespadne, ocitá se člověk místo reality ve snu. Až na pět minut ji prý dokáží roztočit ti nejlepší. David zvládne i dvě minuty, a pak zase do světa jedniček a nul.

6-inception.jpg (24 KB)

IT a IKEA

Že jste někdy byli s ajťákem v obchodním domu IKEA? Vidí totiž úplně odlišné věci než „běžní” lidé. Třeba místo stojanu na talíře – stojan na notebooky.

7-ikea-mensi.jpg (28 KB)

Letní dovolená v serverovně

Serverovna – IT centrum celé firmy – tady najdete všechny servery, disky, zálohy. Je to tedy taky jedno z nejdůležitějších míst ve firmě. Většinu problémů naši ajťáci řeší na dálku, zpoza stolu. Občas ale nastane situace, kdy musí vzít do ruky šroubovák a vydat se o patro výš.

Navíc jsme se dozvěděli, že místnost musí být vybavena speciální klimatizací, bez které by teplota rychle dosáhla i 60°C. Ale my bychom rádi, aby naše zařízení zůstala cool.

8-servereovna.jpg (70 KB)

Díky pánům (i plyšákům) z IT za zajímavou exkurzi. Jaké oddělení se vydáme prozkoumat příště?

Web tymjenejvic.cz říká:
This is a warning message.